Направени поръчки в периода 17.07. - 21.07. ще бъдат изпратени на 22.07.

Доставка до easybox за 3.99 лв.


Слънцезащита – кога, как, защо?


 

  

Безспорно слънцето е основният виновник за преждевременното стареене на кожата. Проучванията показват, че излагането на UV лъчи допринася за до 80% от видимите признаци на стареене. Затова най-важното, което можете да направите за кожата си в дългосрочен план, е да носите слънцезащита ежедневно. Слънцезащитата е най-важната анти-ейдж грижа, чак след това идват всички останали продукти.

  

Beauty of Joseon - Relief Sun : Rice + Probiotics SPF50+ PA ++++

    

Ултравиолетовите лъчи (UV) са електромагнитно излъчване с дължина на вълната между 10 нм и 400 нм, т.е. те са по-къси от видимата светлина (400-700 нм). Ултравиолетовият спектър се разделя на UVC, UVB и UVA лъчи:

- UVC включва най-късите UV лъчи (100-280 нм), те се абсорбират от озоновия слой. 

- UVB лъчите имат дължина на вълната 280-315 нм. Абсорбират се частично от озоновия слой, 5% от ултравиолетовите лъчи, които достигат до земната повърхност, са UVB. Техният интензитет зависи от сезона, местоположението и времето от деня. UVB лъчите увреждат горните слоеве на кожата и ДНК на клетките, заради тях изгаряме. Те са основният причинител на рак на кожата.

- UVA лъчите са с дължина на вълната между 315 и 400 нм и са преобладаващите ултравиолетови лъчи, достигащи до Земята (95%). Разделят се на два типа – UVA1 (340-400 нм) и UVA2 (315-340 нм). Те проникват дълбоко в кожата, заради тях придобиваме тен и са основни виновници за стареенето на кожата и хиперпигментацията. UVA лъчите преминават през облаците, а също така и през прозорците.

  

SKIN1004 - Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum SPF50+ PA++++

  

Слънцезащитният фактор (SPF) е мярка за степента на защита от UVB лъчи. Разпространено е погрешното схващане , че SPF се отнася за време, т.е. ако без защита кожата ви изгаря за 10 минути, нанасяйки SPF 15, ще изгорите след 150 минути (15 пъти повече). Това е неточно изчисление, защото зависи от фототипа на кожата, от интензитета на слънцето и атмосферните условия, географското разположение, времето от деня, сезона и т.н, както и, разбира се, от количеството слънцезащитен продукт, което е нанесено. SPF по-скоро e количествена мярка – показва количеството еритемни UV лъчи (тези, които причиняват слънчево изгаряне), достигащи до кожата. Например SPF 30 допуска 1/30 от тях, докато SPF 50 – 1/50. Разликата между количеството блокирани лъчи е 1% -  SPF 30 блокира 97% от UV лъчите, а SPF 50 – 98%, но ако погледнем нещата от друг ъгъл SPF 50 допуска до кожата почти два пъти по-малко UV лъчи в сравнение със SPF 30. 

За предпазване от стареене на кожата е препоръчително да търсите широкоспектърна слънцезащита, която предлага добра защита и срещу UVA лъчите. В Европа слънцезащитите, които са с UVA защита, равняваща се на минимум 1/3 от SPF, имат знак UVA в кръгче на опаковката. Корейските слънцезащити използват PA рейтинговата система, която е разработена в Япония, и показва нивото на защита от UVA лъчи. Колкото повече плюсове има до PA, толкова по-висока е UVA защитата на продукта. Максималният брой плюсове е 4 (PA++++), което се равнява на знака UVA в кръгче на европейските слънцезащити.

  

TOCOBO - Bio Watery Sun Cream SPF50+ PA++++

  

За да бъдете добре предпазени от UV лъчите, също е много важно какво количество слънцезащитен продукт нанасяте. Тестовете за определяне на SPF на продуктите се провеждат ин виво върху доброволци, като се нанасят 2 мг продукт на кв. см кожа. Поради това, за да постигнете посочения на опаковката фактор, трябва да нанесете същото количество. Обикновено препоръчителното количество за лицето е 1/4 чаена лъжичка или приблизително по дължината на 2 пръста на ръката, като разбира се, второто не е особено точна мярка, тъй като всеки има различна дължина на пръстите и различен размер на лицето, а и зависи каква е текстурата на слънцезащитата.

  

Препоръчиътелно количество слънцезащита за нанасяне на лицето

  

Неща, които e добре да имате предвид:

 • Няма никакъв проблем сутрин да пропускате хидратиращия крем и да използвате един продукт за хидратация и слънцезащита, стига да нанасяте достатъчно количество от него. Ако се касае за хидратиращ крем с фактор, следете дали предлага широкоспектърна защита (срещу UVA и UVB лъчи).
 • Слънцезащитата е последна стъпка от сутрешната рутина. Ако използвате грим, след слънцезащитата изчакайте 15-20 минути и след това пристъпете към грима. Това време е необходимо на слънцезащитата, за да образува равномерен предпазен филм върху кожата. Поради това и на опаковките на слънцезащитните продукти пише, че трябва да ги нанесете 20 минути преди излагане на слънце.
 • Слънцезащитата не се смесва с каквито и да било други продукти. Първо, не се знае дали няма да протече химична реакция между съставките и дали няма да се наруши способността на слънцезащитата да образува защитен филм върху кожата. И второ, ако не смесите продуктите добре, е възможно да не разнесете слънцезащитата равномерно и да се получат участъци по кожата, където няма слънцезащита.
 • Слънцезащитата от тониращи продукти (фон дьо тен/bb крем/cc крем и подобни) не е достатъчна. Не твърдя, че слънцезащитният фактор на тези продукти не отговаря, а просто е почти невъзможно да сложите достатъчно количество от тях, за да постигнете посочения фактор. Приемете слънцезащитата от тях като бонус, най-вече заради наличието на железни оксиди в състава им, които предпазват от видимата светлина. Научните данни сочат, че видимата светлина също има известна роля в появата на хиперпигментация. Затова ако сте с кожа, склонна към поява на пигментни петна, заложете на тонирана слънцезащита или сложете малко тониращ продукт върху любимата си слънцезащита.
 • Подновяване на слънцезащитата – Слънцезащитата трябва да се подновява редовно, особено ако сте изложени на слънце за по-дълъг период от време, ако спортувате или плувате. С времето равномерният слънцезащитен слой се изтрива и се нарушава от потта и себума. Слънцезащитният крем е най-сигурният и добър вариант за подновяване при сериозно излагане на слънце, докато слънцезащитните стикове са много удобни за подновяване в градска среда върху грим.

  

Abib - Quick Sunstick Protection Bar SPF50+ PA++++ 

  

TOCOBO - Cotton Soft Sun Stick SPF50+ PA++++

   

 • Трябва ли да носим слънцезащита през зимата? – Световната здравна организация и водещите организaции в областта на раковите заболявания препоръчват носенето на слънцезащита, когато UV индексът е над 3. UV индексът показва интензитета на слънчевите лъчи, които достигат до земната повърхност. През зимата по нашите географски ширини обикновено UV индексът не надминава 2 и по всяка вероятност в повечето случаи можете да минете и без слънцезащита. Информация какъв е UV индексът през съответния ден можете да откриете в почти всяко приложение за времето на смартфона си. Ще обясня защо моята препоръка е да носите слънцезащита 365 дни от годината – много е важно да си изградите навика да слагате слънцезащита ежедневно и да се пазите от слънцето. Освен това, много хора използват AHA ексфолиращи киселини, които повишават фоточувствителността на кожата за около седмица след употреба, както и ретиноиди, а през периода на привикване на кожата към ретиноиди се наблюдават раздразнение и повишена чувствителност на кожата (включително и към слънчеви лъчи). Защо да поемаме излишни рискове вместо просто да сложим слънцезащита и да не мислим повече по въпроса? Важно уточнение е и, че някои повърхности отразяват UV лъчите – например снегът отразява до 80% от слънчевите лъчи, съответно ако карате ски през слънчев зимен ден, сте изложени на много по-голямо количество UV лъчи, отколкото предполагате.
 • Носенето на слънцезащита не е причина за дефицит на витамин Д в организма. За синтез на витамин Д е необходимо излагане на слънце за 15 минути на определена част от тялото (например ръцете) няколко пъти седмично. Нито една слънцезащита не дава 100%-ова защита, а и повечето хора не нанасят необходимото количество навсякъде. Има и научни изследвания по въпроса, досега нито едно от тях не е показало връзка между двете неща.
 • Най-добрата слънцезащита е тази, която ви харесва и ще слагате с удоволствие всеки ден. Да, някои слънцезащитни филтри са по-добри от други, но първата стъпка е да свикнете да носите слънцезащита ежедневно, след това вече може да ги избирате на този принцип. Слънцезащитните филтри не са виновни за избелването на коралите, нито пък са ендокринни нарушители или канцерогени. Подобни твърдения обикновено произлизат от неправилно тълкуване на научни данни, но както обичам да казвам - хората не са опитни мишки и слънцезащитата не се яде. 
 • Ще кажа и няколко думи за слънцезащитните филтри - Те биват два типа – химични и физични (минерални). И двата типа действат на еднакъв принцип – абсорбират UV лъчите и ги превръщат в топлина. Минералните филтри също така отразяват съвсем малко количество от UV лъчите – около 5 - 10%. Минералните филтри са само два – цинков оксид и титаниев диоксид, един от големите им недостатъци е белият оттенък, който оставят. Препоръчват се за чувствителна кожа, по време на бременност и кърмене, както и за малки деца и бебета (над 6 месеца). Смята се, че химичните филтри от новото поколение като Tinosorb S и M, Uvinul T 150, Uvinul A plus също са подходящи за посочените по-горе групи хора, можете да ги откриете в европейските и корейските слънцезащити. Освен това тези химични филтри имат по-добра фотостабилност от old school химичните филтри и дават по-висока защита, т.е. необходимо е по-малко количество от тях в продукта. Затова слънцезащитните продукти с тях обикновено са по-леки и по-приятни за употреба. Имайте предвид, че почти всички химични филтри не са разтворими във вода, затова не е толкова лесно да се създаде лека и немазна формула.

  

Benton - Air Fit UV Defence Sun Cream SPF50+ PA++++ (отляво)

Benton - Skin Fit Mineral Sun Cream SPF50+ PA++++ (отдясно)

    
Няколко кратки факти за финал:

 • Комбинирането на слънцезащита със SPF 30 и фон дьо тен със SPF 15 не ви дава SPF 45, получавате SPF на продукта с най-висок фактор, в случая 30.
 • Ако стоите по цял ден вкъщи и не прекарвате време в близост до прозорци, вероятно можете да минете и без слънцезащита.
 • Слънцезащитата не може да бъде водоустойчива (waterproof), а единствено резистентна на вода (water resistant). 
 • Следете срока на годност и срока след отваряне на слънцезащитните продукти. Не използвайте слънцезащита с изтекъл срок.
 • Слънцезащитата не е единственият, нито най-надеждният метод за предпазване от слънцето. Избягвайте силното слънце през лятото, носете шапки и слънчеви очила.

Автор: Марина Алексеева

  

  

Използваме "бисквитки", за да ви предложим по-добро сърфиране, да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставим функции за социални медии и да анализираме трафика си. Прочетете как използваме "бисквитките" и как можете да ги контролирате, като кликнете върху "Настройки на бисквитките". Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!