Направени поръчки в периода 17.07. - 21.07. ще бъдат изпратени на 22.07.

Доставка до easybox за 3.99 лв.


10-те най-добри комбинации от съставки в козметиката


 

 

Комбинирането на козметични продукти понякога може да бъде истинско предизвикателство. Първо изборът на продукти и активни съставки в днешно време е огромен. Също така има активни съставки, които са твърде силни сами по себе си и комбинирането им с други такива в една рутина може да раздразни кожата (например ексфолиращи киселини и ретиноиди). Съчетаването на други съставки пък може да ги направи неактивни, пример за такава комбинация е продукт с ниско pH (ексфолираща киселина или витамин Ц в чиста форма) и пептиди. Сякаш много повече се коментира това кои съставки не трябва да се комбинират. Обаче днес ще си поговорим за тези съставки, които работят още по-добре заедно и взаимно се подпомагат, като описаните комбинации биха могли да се отнасят за формулирането им в един козметичен продукт или употребата на отделни продукти с тях в рутината. 

  

1. Антиоксиданти + слънцезащита - Едва ли сред хората, интересуващи се от грижа за кожата, има човек, който да не знае ползите от ежедневната употреба на слънцезащита. Обаче изследванията показват, че слънцезащитата може да блокира формирането едва на половината свободни радикали, които се образуват в кожата под влияние на UV лъчите. Свободните радикали са високо реактивни молекули, в чиято електронна обвивка липсват електрони. Тези молекули търсят електрони, с които да се сдвоят и по този начин увреждат клетъчните мембрани, белтъците и ДНК. Процесът се нарича оксидативен стрес. Антиоксидантите са молекули, които обезвреждат свободните радикали, благодарение на наличието на допълнителен електрон. По тази причина антиоксидантите и слънцезащитата са идеалната двойка в борбата с вредните влияния на слънчевите лъчи и други фактори (напр. замърсяването), и са още по-ефективни, когато се използват заедно. Вероятно най-често използваният и най-популярен антиоксидант е витамин Ц, но има много други интересни и обещаващи съставки с мощни антиоксидантни свойства – ферулова киселина, зелен чай (по-конкретно полифенолите, EGCG е най-активният от тях), витамин Е, ресвератрол, CoQ10, екстрактите от центела, хутиния, тученица и други.

  

Haruharu Wonder - Black Rice Moisture Airyfit Daily Sunscreen SPF50+

Haruharu Wonder - Black Rice Moisture Airyfit Daily Sunscreen SPF50+ PA++++

  

2. Ниацинамид + ретиноиди – Ретиноидите безспорно са най-изследваните и най-добре доказани анти-ейдж съставки. Те действат на клетъчно ниво, карайки кожните клетки да се държат по-най-добрия начин. Ретиноидите имат множество ползи за кожата, сред които са: стимулиране на синтеза на колаген и на други важни за кожата елементи, което води до по-гладка и здрава кожа; имат изсветляващо действие; помагат и при акне заради способността си да регулират отделянето на себум и кератинизацията. Всичко това звучи страхотно, но има една уловка – често при въвеждането и привикването на кожата към ретиноида се наблюдава раздразнение, зачервяване, изсушаване и белене на кожата. В такива случаи на помощ идва друга съставка с безброй ползи за кожата – ниацинамид. Освен че и двете съставки стимулират синтеза на колаген и други важни за кожата белтъци, ниацинамидът има свойството да укрепва и стабилизира кожната бариера, намалявайки трансепидермалната загуба на вода и подобрявайки хидратацията на кожата. Вероятно това се дължи на свойството му да стимулира синтеза на серамиди, мастни киселини и холестерол в роговия слой на кожата. Затова комбинацията от ниацинамид и ретиноид е чудесна за предотвратяване на страничните ефекти от употребата на ретиноиди.

  

SOME BY MI - Retinol Intense Advanced Triple Action Eye Cream

SOME BY MI - Retinol Intense Advanced Triple Action Eye Cream

  

3. Салицилова киселина + ниацинамид – Тази комбинация е идеална за мазна или предразположена към акне кожа, защото действията на двете съставки се допълват много добре. Ниацинамидът има противовъзпалителни и себум-регулиращи свойства, поради което може да допринесе за намаляване на акнето, а също и да подобри текстурата на кожата и размера на порите. Салициловата киселина е бета-хидрокси киселина (BHA), тя е една от най-ефективните съставки за третиране на акне и запушени пори. Салициловата киселина е мастно-разтворима, което ѝ позволява да прониква в дълбочина в порите и да ги отпушва, премахвайки замърсяванията и натрупванията от мъртви клетки. Интересен факт за салициловата киселина е, че за разлика от алфа-хидрокси киселините (AHA), тя не повишава фоточувствителността на кожата, а даже притежава фотопротективни свойства. 

  

Benton - Aloe BHA Skin Toner

Benton - Aloe BHA Skin Toner

+

TIA'M - Pore Minimizing 21 Serum

TIA'M - Pore Minimizing 21 Serum

       

4. Пептиди + ретиноиди – Пептидите, които се използват в козметиката, представляват къси последователности от аминокиселини. Те могат да имат сигнална роля, например да стимулират синтеза на важни белтъци като колаген и еластин в кожата или да намаляват възпалението. Други пептиди пък пречат на предаването на нервни сигнали (т.нар. пептиди с ефект, подобен на ботокса), като по този начин до известна степен биха могли да предотвратят формирането на бръчки. Пептидите са обещаващи анти-ейдж съставки, които могат да изглаждат и успокояват кожата, както и да подобрят нейната хидратация. Комбинирането им с ретиноиди е добра идея, тъй като използват различни механизми на действие, но целта е една и съща – намаляване на фините линии и постигане на по-гладка и здрава кожа. Единствено не е препоръчително комбинирането на серум с висока концентрация на медни пептиди (>1%) и ретиноид в една рутина, тъй като и двата типа съставки са високо ефективни и съществува потенциал за раздразнение на кожата.

  

Bueno - Hydro Volume Lift Serum

Bueno - Hydro Volume Lift Serum

 +

COSRX - The Retinol 0.1 Cream

COSRX - The Retinol 0.1 Cream

     

5. Зелен чай + кофеин – За кратко се връщаме отново на борбата със свободните радикали в кожата. Тези два растителни екстракта притежават много добри антиоксидантни свойства, като полифенолът EGCG (този път ще напиша пълното му име – епигалокатехин галат) даже има слънцезащитни свойства. Разбира се, това не означава, че можете да пропуснете слънцезащитата, ако използвате продукт със зелен чай. Изследванията показват, че зеленият чай има противовъзпалително действие и намалява раздразнението и зачервяването, причинени от излагането на UV лъчи. А тъй като кофеинът се среща естествено в зеления чай, не е изненадващо, че съставките се допълват взаимно. Според едно проучване кофеинът повишава антиоксидантния ефект на полифенолите от зеления чай.

 

Abib - Mild acidic pH Sheet Mask Heartleaf Fit

  

6. Витамин Ц + ниацинамид – Един от най-популярните митове в козметиката е, че витамин Ц и ниацинамид не могат да се комбинират в една рутина, понеже между двете съставки се образува комплекс и взаимно се деактивират. Тази информация идва от изследвания от 60-те години на миналия век, като съставките са комбинирани при висока температура за дълъг период от време. Днес знаем, че двете съставки не си пречат химически, а комбинацията между тях може да бъде ефективна в борбата с неравния тен и хиперпигментацията. Витамин Ц е тирозиназен инхибитор (блокира ензима, който отговаря за първата стъпка в производството на меланин – тирозиназа), докато ниацинамидът пречи на трансфера на меланин между клетките. Различните механизми на действие позволяват по-комплексен подход към кожните проблеми. Освен това, не трябва да се забравя, че двете съставки имат антиоксидантни и фотопротективни свойства, витамин Ц си остава златен стандарт в това отношение. Важно е да се отбележи, че високите концентрации на двете съставки трябва да се комбинират с повишено внимание, тъй като е възможно да раздразнят кожата.

  

Jumiso - All Day Vitamin PURE C 5.5 Glow Serum

Jumiso - All Day Vitamin PURE C 5.5 Glow Serum

+

Pyunkang Yul - Black Tea Enriched Cream_

Pyunkang Yul - Black Tea Enriched Cream

  

7. Ниацинамид + азелаинова киселина – Пак ли този ниацинамид? Е, няма как, действително е съставка с многобройни ползи за кожата. Азелаиновата киселина също като витамин Ц е инхибитор на ензима тирозиназа, затова комбинацията между ниацинамид и азелаинова киселина също може да бъде чудесна в борбата с пигментните петна и неравния тен. Обаче споменавам тази комбинация и по друга причина. Азелаиновата киселина е противовъзпалитен и антибактериален агент, затова често се препоръчва при кожни проблеми като акне и розацея. Ниацинамидът също има противовъзпалителни свойства, а и както вече споменах, може да спомогне за укрепване на кожната бариера и подобряване на хидратацията на кожата. Комбинацията от тези две съставки е много ефективна за успокояване на зачервявания и раздразнена кожа.

  

COSRX - Advanced Snail Radiance Dual Essence

COSRX - Advanced Snail Radiance Dual Essence

    

8. Витамин Ц + центела – При антиоксидантите определено важи правилото на Мечо Пух „колкото повече, толкова повече“. Нещо, което не съм споменала до момента обаче е, че витамин Ц освен антиоксидант и тирозиназен инхибитор, е и кофактор в синтеза на колаген в кожата. И е една от малкото съставки, за които в клинични проучвания ин виво (върху реални хора) е доказано, че подобрява синтеза на колаген. Центела или Готу кола се използва в традиционната медицина в Азия oт векове заради противовъзпалителните и заздравителните си свойства. Също така има изследвания, че екстрактът от центела стимулира синтеза на колаген и гликозаминогликани, включително хиалуронова киселина, в кожата. Гликозаминогликаните са полизахариди, които свързват вода до 1000 пъти над собственото си тегло. Oсвен, че са важни за поддържането на добрата хидратация в кожата, са и основни структурни елементи на междуклетъчните пространства. Също така центела проявява и антиоксидантни свойства. Затова се смята, че комбинацията от витамин Ц и центела може да доведе до по-ефективно стимулиране на синтеза на колаген и подобрени антиоксидантни способности. В клинично проучване върху доброволци с увредена от слънцето кожа употребата в продължение на 6 месеца на комбинацията от 5% витамин Ц и 0,1% мадекасозид (една от активните съставки на центела) значително подобрила състоянието на дълбоките и повърхностни бръчки, гъвкавостта, устойчивостта и хидратацията на кожата. 

  

Beauty of Joseon - Light On Serum Centella + Vita C

Beauty of Joseon - Light On Serum Centella + Vita C

  

9. Хиалуронова киселина + ретиноиди – Както вече отбелязахме, ретиноидите понякога могат сериозно да пресушат кожата. В такива случаи продукт с хиалуронова киселина може да противодейства на изсушаването и да спомогне за възстановяването на нормалните нива на вода в повърхностните слоеве на кожата. Ако кожата е и раздразнена, вариантът е преди ретиноида да се нанесе серум с хиалуронова киселина. Освен да хидратира кожата, той ще буферира леко ретиноида и така ще намали раздразнението. В останалите случаи, лосион или крем с хиалуронова киселина след попиването на ретиноида, също би свършил добра работа.

  

Torriden - DIVE-IN Low Molecule Hyaluronic Acid Serum

Torriden - DIVE-IN Low Molecule Hyaluronic Acid Serum

  

10. Серамиди + холестерол + мастни киселини – Роговият слой е най-повърхностният слой на епидермиса, който е изграден от 15-20 слоя корнеоцити – плоски рогови клетки без ядра и органели. Kорнеоцитите се намират в липиден матрикс, който е изграден от серамиди, холестерол и мастни киселини. Роговият слой има основно защитна функция, той предпазва кожата от всякакви въздействия на заобикалящата среда, както и предотвратява загубата на вода от нея. Затова е от основно значение този слой да е здрав, нарушаването му води до дехидратация, усещане за опънатост и като цяло лош вид на кожата. Ако ви се случи да прекалите с активните съставки и да нарушите кожната си бариера, именно комбинацията от серамиди, холестерол и мастни киселини би решила проблема. Изследванията показват, че комбинацията от трите съставки заедно е ключова, употребата поотделно или на само два от трите вида липиди може даже да забави възстановяването на кожата. А дори и да нямате нарушена кожна бариера, тези съставки са чудесни за поддържане на здравия вид на кожата.

  

P.CALM - Cato Cream

P.CALM - Cato Cream

  

Правилното комбиниране на козметичните съставки може да помогне за едновременното справяне с различни кожни проблеми, да противодейства на нежеланите ефекти на някои съставки и да подпомогне съвместното действие на съставките, подобрявайки ефекта от тях. Като цяло, при комбинирането на различни продукти важи правилото, че продуктите се нанасят според тяхната консистенция, т.е. от по-течна към по-гъста. Продуктите с ниско pH (ексфолиращи киселини и витамин Ц в чиста форма) винаги се нанасят първи, защото са най-ефективни, когато са най-близо до кожата.

Автор: Марина Алексеева

  

Използваме "бисквитки", за да ви предложим по-добро сърфиране, да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставим функции за социални медии и да анализираме трафика си. Прочетете как използваме "бисквитките" и как можете да ги контролирате, като кликнете върху "Настройки на бисквитките". Вие се съгласявате с нашите бисквитки, ако продължите да използвате този уебсайт. Повече информация
 Настройки на "бисквитките"   Приемам!